Under den senaste veckan har rapporterna om att missbruk av värktabletter har ökat. Orsaken härleds till den ökade tillgängligheten, att det går att köpa tabletter i mataffären och på bensinmacken. Tabletterna används sedan som ett slags universalpiller som inte bara botar huvudvärk utan också stress och kärleksproblem.

Tror de som tar pillren.

Det är få som är medvetna om hur lätt det är att överdosera värktabletter. Det räcker med att dubblera den högsta rekommenderade dosen för att riskera förgiftning. Paracetamol och andra tabletter kan därför vara potentiellt livsfarliga om man inte följer rekommenderad dos enligt bipacksedeln.

Att dö i paracetamolförgiftning är en plågsam och långsam död som kan ta flera dagar. Levern slås ut och förloppet är långsamt. Det luriga är även att skadorna inte upptäckts på en gång utan kan smyga sig på efter ett par dagar. När förgiftningen upptäckts kan det vara för sent.  Således är det inte så lätt att veta när man har överdoserat. Dör man inte av överdosen krävs det ofta en levertransplantation. Trots detta används tabletter med paracetamol som självmordspiller främst bland unga tjejer.

För de flesta är det både praktiskt och bra att värktabletter finns tillgängligt. Samtidigt är det ökade användandet både oroande och skrämmande. Det handlar inte om smågodis utan om medicin.  Att blanda huvudvärkstabletter och alkohol är en potentiellt dödlig cocktail. 

Det är inte fel att äta värkstabletter om man har ont i huvudet. Däremot bör vänner och familj reagera om intaget är högre än normalt. Överanvändning är allvarligt som i värsta fall kan sluta med döden. 

Värktabletter är inte smågodis. Det botar inte kärleksproblem. Lugnar inte trasiga nerver. Det är inget universalpiller. Det är inte ofarligt bara för att det finns tillgängligt i matvarubutiken.