Jag hade lite dåligt samvete över att jag skolkade från föreläsningen i tisdags. Det dåliga samvetet gick snabbt över när jag insåg att det var den obligatoriska genusföreläsningen som jag hade missat. En föreläsning som jag under min tid som student har hört ett antal gånger i olika versioner. Men som når samma innehållslösa slutsats som egentligen inte säger någonting om miljön på institutionen, universitetet eller kvaliteten på utbildningen. För fina ord är ingen garanti för att de upprätthålls.

Det är jättebra att lärosäten tar jämställdhetsarbete på allvar. Det är värt att diskutera och det finns mycket som behöver luftas. Det jag vänder mig emot är när man klämmer in ett genusperspektiv med skohorn i en redan fullspäckad kurs och därmed både konkurrerar ut och dränker andra teorier.

Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholmsuniversitet har en genuspolicy som innebär att varje delkurs ska innehålla litteratur med genusperspektiv. Alla delkurser. Om man nu tycker det är så viktigt borde man väl samla ihop detta till en egen delkurs? Uppsala universitet har ingen sådan policy  på grundnivå (om jag har förstått saken rätt) och Statsvetenskapliga institutionens A-kurs  ska vara den bästa kursen grundkursen i Sverige.

Genusperspektiv är ingen garanti för att grundkursen eller utbildningen vare sig blir öppen eller tolerant. Man kan inte genusmärka en hel kurs eller institution. Jag skulle heller inte välja en genusmärkt kurs enbart på grund av att den är genusmärkt. Det påminner mig om en episod när jag läste sociologi och föreläsaren pliktskyldigt hade pressat in en bok av en kvinnlig författare för att det var för mycket gubbar. Meningslöst. Jämställdhet uppstår på naturlig väg. Inte genom artificiell andning.

Det jag bryr mig om är kvaliteten på föreläsningarna, att seminarieledaren gör sitt jobb och att Karl Marx inte får mer uppmärksamhet än vad han förtjänar (alltså begränsad uppmärksamhet). Skulle jag känna mig kränkt eller liknade på grund av mitt kön betvivlar jag starkt att en föreläsning i ämnet eller utvald kurslitteratur skulle hjälpa mig.